Ласкаво просимо на наш сайт Вхід

Рада адвокатів міста Києва
Кваліфікаційно-дисциплінарна
комісія адвокатури міста Києва
Центр стажування та підвищення
кваліфікації адвокатів

Державна податкова служба України (http://www.sta.gov.ua/)

Єдина база податкових знань

  • 2755 Чи повинна ФО, яка має дозвіл на заняття незалежною професійною діяльністю та не здійснює таку діяльність, стати на облік в органі ДПС як платник податку?
  • Коротка відповідь : Фізична особа, яка має дозвіл на заняття незалежною професійною діяльністю, повинна стати на облік в органі ДПС як платник податку незалежно від того чи здійснюється нею незалежна професійна діяльність чи ні.
  • 2755 Чи видає орган ДПС свідоцтво про взяття на облік ФО, яка не є підприємцем та здійснює незалежну професійну діяльність?
  • Коротка відповідь : Орган державної податкової служби видає довідку про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП, яка для фізичної особи, що здійснює незалежну професійну діяльність, визнається свідоцтвом про реєстрацію в органі ДПС.
  • 2755 Який порядок взяття на облік в органах ДПС ФО, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність і при цьому перебуває на обліку в органі ДПС як ФОП?
  • Коротка відповідь : Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в органах державної податкової служби як фізична особа - підприємець.
  • Повна відповідь : Згідно з п.6.9 р.VІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.10 №979 (далі – Порядок №979), якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в органах державної податкової служби як фізична особа - підприємець. Відповідно до п.4 ст.17 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” (далі – Закон №755) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР) щодо фізичної особи – підприємця містяться відомості про види діяльності. Порядок внесення змін до відомостей, що містяться в ЄДР визначені ст.45 Закону №755.
  • 2755 Чи може ФО, яка здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат, судовий експерт, тощо) зареєструватись ФОП та здійснювати підприємницьку діяльність (наприклад, щоб укладати договори як адвокат та як ФОП)?
  • Коротка відповідь : Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність можуть зареєструватись фізичними особами – підприємцями за відсутності обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом. Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в органах державної податкової служби як фізична особа - підприємець.

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ інформаційні листи: файл (doc)