Ласкаво просимо на наш сайт Вхід

Рада адвокатів міста Києва
Кваліфікаційно-дисциплінарна
комісія адвокатури міста Києва
Центр стажування та підвищення
кваліфікації адвокатів

Про статус ЄРАУ з 01.01.2022

Усім судам України

Шановні судді!

            Дозвольте проінформувати Вас, що питання Єдиного реєстру адвокатів України, нарешті, вирішено Верховною Радою України.

           З 01.01.2022 року набув чинності Закон №1907-ІХ «Про публічні електронні реєстри». Відповідно до частини 1 статті 1 цього Закону, його вимоги поширюються на відносини, що виникають під час створення, ведення, взаємодії, адміністрування Єдиного реєстру адвокатів з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

         Визначено, що ЄРАУ не є дозвільним реєстром, ЄРАУ не є базовим реєстром ( стаття 6).

        Реєстри (будь-які їх складові), що використовуються для провадження дозвільної діяльності, надання адміністративних, соціальних та інших публічних послуг, провадження іншої управлінської діяльності та здійснення державного регулювання, перебувають виключно у власності держави або відповідної територіальної громади ( ч.4 статті 3).

         Правоволодільцем інформації в ЄРАУ є адвокат ( п.11 статті 2). Правоволоділець обов’язково повинен бути повідомлений про запити щодо інформації про нього ( п.12 статті 3).

Також встановлено, що  узагальнені роз’яснення щодо застосування законодавства з питань ведення відповідних реєстрів, у випадках, якщо держателями реєстрів є саморегулівні організації   здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері, до якої належить відповідна саморегулівна організація (стаття 13).

Вимоги до адміністрування реєстру визначаються порядком ведення реєстрів, затвердженим Кабінетом Міністрів України ( стаття 20).

          Крім іншого, Законом встановлено, що з моменту набуття чинності цим законом, офіційною для використання державними органами є інформація, отримана внаслідок взаємодії з держателем реєстру, якщо такий у встановленому Законом порядку пройшов реєстрацію в системі Реєстру реєстрів.  Акт введення реєстру в експлуатацію та  реєстрацію відповідного реєстру в Реєстрі реєстрів у порядку, визначеному статтею 41 цього Закону, здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сферах кіберзахисту та захисту інформації

           При внесені раніше створеної інформації до системи Реєстру реєстрів, остання має пройти верифікацію, аналіз і валідацію. Порядок верифікації, аналізу та валідації під час перенесення інформації про об’єкти реєстру та її носіїв визначається Кабінетом Міністрів України.

Крім того, дозвольте звернути Вашу увагу, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 №407 інформація Єдиного реєстру адвокатів з 03.09.2021 має бути розміщена у вигляді набору відкритих даних на офіційному державному  веб-порталі системи «Дія» data.gov.ua , при цьому, відповідно до вимог постанови КМУ,  дані повинні бути неагреговані.

Набір відкритих даних на порталі :

 

 

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

https://data.gov.ua/dataset/1c0aac70-4d09-41dc-8914-e517282d83d4/resource/fe934e42-9407-4aff-894e-3237a795e7ae/download/reiestr-advokativ-ukrayini.xlsx